Je hebt vast weleens van mindful eten gehoord. Mindfulness kan ervoor zorgen dat er meer kalmte wordt gecreëerd. Wanneer je bewust leeft kan jouw lichaam zelf goed aangeven wat het op welk moment nodig heeft, waaronder welke voeding. Mindful eten is een manier om mindfulness toe te passen als het gaat om jouw voedingspatroon. Mindful eten kan je helpen beter te eten, maar hoe pak je dit aan? Hoe eet je meer bewust en dus meer mindful? In het Yoga Dieetboek wordt uitgebreid uitleg gegeven over hoe deze manier van eten in je dagelijks leven toe te passen. Om je alvast een handje op weg te helpen geven we hierbij 10 praktische tips om direct meer mindful te gaan eten!
Tip 1
Heb je moeite om na een drukke (werk)dag tot rust te komen of om in slaap te vallen? Veel mensen grijpen naar extra eten of een glas wijn om te ontspannen. Kies voor een kopje warme amandelmelk, eventueel met wat honing. Dit kalmeert de mind, geeft een vullend gevoel en zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
Tip 2
Is jouw warme maaltijd ‘s avonds een stuk groter dan jouw lunch? Probeer deze hoeveelheid eens om te keren. Eet wat meer in de middag en wat minder in de avonduren. Zo heb je overdag alle nodige energie om jouw werk uit te voeren en slaap je ‘s avonds beter doordat je niet met een vol gevoel naar bed gaat.
Tip 3
Ben je overdag moe of juist gespannen? Dan is het extra belangrijk om gezonde voedselkeuzes te maken. Kies zoveel mogelijk onbewerkte, pure producten. Additieven in eten kunnen je mentaal uit balans brengen doordat ze onnatuurlijk zijn. Kies voor ‘whole foods’!
Tip 4
Heb je last van eetdrang? Kun je de gefrituurde snack uit de kantine niet weerstaan of neig je naar chocolade na tafel? Vaak zegt deze drang naar suikers of vet iets anders dan je denkt en kun je herleiden waar jouw lichaam eigenlijk behoefte aan heeft. Probeer echt goed te luisteren naar wat je ware behoeftes zijn. Meestal ben je gewoon even moe, geïrriteerd of heb je juist niet voldoende gegeten bij de maaltijd.
Tip 5
Wil je snel iets gezonds kunnen snacken als je onderweg bent maar heb je geen tijd om iets voor te bereiden? Er zijn legio tussendoortjes op de markt. Veel van deze tussendoortjes bevatten veel suiker en weinig gezonde voedingsstoffen. Er zijn ook gezondere tussendoortjes beschikbaar zoals een handje noten, een snee volkorenbrood met beleg of een paar dadels. Let er wel op dat je altijd mindful blijft eten, ook bij een snelle hap.
Tip 6
Vraag je je af waarom vegetariërs, mensen uit bepaalde culturen (zoals Fransen) of yogi’s vaker slank zijn? Dit komt niet alleen door wat ze eten, maar voornamelijk doordat ze bewust eten. Als je meer aandacht schenkt aan de kwaliteit van je voeding en de manier waarop je eet (de tijd nemen, genieten van wat je eet), ga je vaak vanzelf minder (ongezonde producten) eten.
Tip 7
Wist je dat er kruiden zijn die je mind tot rust brengen? Bijvoorbeeld kardemom maakt vrolijk en kalmeert, verjaagt spanning, lusteloosheid en geestelijke uitputting. Zoethout herstelt het evenwicht in het lichaam en versterkt de werking van de bijnieren wat zorgt voor meer weerbaarheid tegen stress. Basilicum maakt weerbaarder tegen emotionele stress. Gember en kaneel zijn lustopwekkend en helpen spanning te verminderen.
Tip 8
Heb je na het avondeten vaak het gevoel nog meer te moeten eten? Zorg dat je voldoende eet maar ook niet teveel. Juist door te weinig te eten of teveel (koolhydraten), wakker je deze trek aan. Dit heeft te maken met het niveau van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je deze constant houdt blijft je beter in balans.
Tip 9
Eet je erg vroeg en ga je laat naar bed? Neem dan nog een extra gezond tussendoortje om een uur of negen in de ochtend en/of avond. Plan dit in en kies bewust, zonder schuldgevoel.
Tip 10
Slaap jij genoeg? Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat de hersenen behoefte krijgen aan meer koolhydraten overdag. Zet de T.V. ‘s avonds eerder uit en kies voor een boek lezen. Dit kalmeert de hersenen en zorgt ervoor dat je eerder in slaap valt.