Terug naar site

New year, new balance! Eet gevarieerd met gebalanceerde maaltijden

1 januari 2021

Het nieuwe jaar is vaak een goed moment om stil te staan bij een gezond eetpatroon. Eén van je goede voornemens zou kunnen zijn om meer gevarieerd te eten. Maar hoe eet je nu gevarieerd? Hierbij een slim schemaatje om zelf gebalanceerde maaltijden samen te stellen.

Vaak lees je in voedingsadviezen dat het goed is om gevarieerd te eten. Je vraagt je misschien af hoe je dit nu het beste kunt doen. Is het okay om elke middag je welbekende broodje met beleg te eten? Hier lees je hoe je eenvoudig kunt inzien hoe je varieert!

Het advies ‘eet gevarieerd’ wat je vaak tegenkomt is inderdaad een gezond advies. Het gaat hierbij om het variëren met de gezonde basisvoedingsmiddelen zoals type graansoorten (bijvoorbeeld havermout, rijst, brood), eiwitbronnen (peulvruchten, vlees(vervangers), kaas etc) en de soorten groente en fruit. Het gaat hierbij dus niet om het variëren in de soorten chips, als je deze koopt! Deze genoemde groepen basisvoedingsmiddelen zijn de bouwstenen van ons voedingspatroon. Ze leveren de nodige nutriënten voor een gezond lijf. Om al die verschillende nutriënten binnen te krijgen is het belangrijk om veel verschillende soorten van deze groepen te eten. Hoe meer soorten voedingsmiddelen je eet, hoe meer soorten nutriënten je binnenkrijgt!

Hoe pak je dit nu praktisch gezien aan? Een handige tool is om bij elke maaltijd (dus niet per se de tussendoortjes) na te gaan of je uit elk van de categorieën uit het volgende overzicht ten minste één item kiest.

Categorie 1. Groente en fruit: alle soorten groente en fruit (bij voorkeur verwarmd)

Categorie 2. Volle granen: volkoren brood/crackers, havermout, muesli (suikervrij), quinoa, zilvervliesrijst, (zoete) aardappelen in schil, volkoren pasta, bonen, linzen, bulgur

Categorie 3. Eiwitten: kip/kalkoen, vis, eieren, magere kaas, noten, bonen, linzen, tofu, tempé, (plantaardige) zuivel

Een voorbeeld van een gebalanceerd ontbijt is havermout met melk en blauwe bessen. Een voorbeeld van een lunch is brood met humus en gegrilde groente. Tot slot een voorbeeld van een gebalanceerde warme maaltijd: vis met gekookte aardappelen en groente.

Veel succes met het vinden van een nieuwe balans in gevarieerd eten in het nieuwe jaar!